The Revolution of 1994

3.9.15


Today we present a wine that was a revolution in the D.O Rueda, Belondrade & Lurton.
White wine, 100% Verdejo, bright yellow color, powerful nose with notes of ripe fruit with sweet, spices, creamy wood, herbaceous and mineral features. The palate is rich, flavourful and fresh, smoked and perfect acidity.
Fermented and aged on its lees in 300-litre French oak barrels. Each plot is fermented and aged separately. Spontaneous and controlled fermentation with indigenous yeasts.At the end of a 10-12 month ageing period, a selection and blending take place. The wine stays in bottle for a minimum time of six months. The average annual production is 80,000-90,000 bottles, 495 magnums (1.5 litres) and between 70 and 100 double-magnums (3 litres).

The story began on a hot day in sun-drenched Andalusia when he first sipped a refreshing glass of Verdejo with its characteristic pale, straw colour and subtle aromas of hay. Sometime later, on Spains northern Castilian plateau where the horizons are vast and the climatic conditions extreme, and where the Verdejo grape grows in outstanding pebbly soils, Didier Belondrade began to realise that Spain had not just stolen his heart; it was stirring something deep in his soul.
In 1994 an exciting new era for Rueda was dawning. It was in that year that a Frenchman, living at the time in Nava del Rey, released a wine that was to change the shape of things to come for the 

Verdejo grape. This wine was Belondrade y Lurton -a Verdejo, fermented and aged on its lees; an elegant wine, harmoniously integrated in the oak, unctuous, and expressing the complexity offered by the different terroirs in which it was grown. 
Didier Belondrades belief in the ageing potential of wines made with the Verdejo grape was growing with each new vintage; and in the year 2000 this conviction was mirrored in the building of the winery at La Seca, designed by the architect Vicent Dufos du Rau.

Belondrade Online Shop

                                

Hoy presentamos un vino que supuso una revolución en la D.O. Rueda, Belondrade & Lurton.
Vino blanco, 100% Verdejo, de color amarillo brillante, nariz potente con nota de frutas maduras junto a especias dulces,cremoso en madera, herbáceo y de rasgos minerales. En boca es graso, sabroso y fresco. Retro nasal ahumado y acidez perfecta.
Fermentado y criado con sus lías en barricas de roble francés de 300 litros. Cada parcela es fermentada y criada por separado. La fermentación se ha desarrollado de manera espontánea controlada con el 100% de levaduras autóctonas. Al final de una crianza de 10-12 meses se hace una selección y "assamblage". Como mínimo permanece seis meses en botella. Producción media anual de 80.000- 90.000 botellas, 495 magnums (1,5 litros) y entre 70 y 100 doble magnums (3 litros)

Primero fue de una copa de verdejo, un vino fresco, con aromas a heno y un color amarillo pajizo, bajo el fuerte sol de Andalucía. Y después, un vasto paisaje castellano, unas condiciones climáticas excepcionales y un terruño de cantos rodados lo que embelesó a Didier Belondrade para comenzar a pensar que España le iba robar algo más que el corazón.
En el año 1994 algo cambió en la región de Rueda. Un francés, afincado en Nava del Rey, presentó un vino que revolucionó el mercado de los blancos españoles: Belondrade y Lurton. 

Un verdejo fermentado y criado en barrica sobre sus lías, elegante, integrado, untuoso y que expresa la complejidad que aportan los diferentes terruños.
La apuesta de Didier Belondrade en el potencial de envejecimiento de la uva verdejo se hizo aún más patente con la inauguración, en el año 2000, de una bodega propia en el término municipal de La Seca (Valladolid), diseñada por el arquitecto Vicent Dufos du Rau.

Tienda Online Belondrade


El Diario de Juno
Work Team

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