The Revolution of 1994
3.9.15
Today we
present a wine that was a revolution in the D.O
Rueda, Belondrade &
Lurton.
White wine, 100% Verdejo, bright yellow
color, powerful nose with notes of ripe fruit with sweet, spices, creamy wood, herbaceous and mineral features. The palate is rich, flavourful and
fresh, smoked and perfect acidity.
Fermented and
aged on its lees in 300-litre French oak barrels. Each plot is fermented and
aged separately. Spontaneous and controlled fermentation with indigenous
yeasts.At the end of a 10-12 month ageing period, a selection and blending take
place. The wine stays in bottle for a minimum time of six months. The average
annual production is 80,000-90,000 bottles, 495 magnums (1.5 litres) and
between 70 and 100 double-magnums (3 litres).
The story
began on a hot day in sun-drenched Andalusia when he first sipped a refreshing
glass of Verdejo with its characteristic pale, straw colour and subtle aromas
of hay. Sometime later, on Spain’s
northern Castilian plateau where the horizons are vast and the climatic
conditions extreme, and where the Verdejo grape grows in outstanding pebbly
soils, Didier Belondrade began to realise that Spain had not just stolen his
heart; it was stirring something deep in his soul.
In 1994 an
exciting new era for Rueda was dawning. It was in that year that a Frenchman,
living at the time in Nava del Rey, released a wine that was to change the
shape of things to come for the
Verdejo grape. This wine was Belondrade y
Lurton -a Verdejo, fermented and aged on its lees; an elegant wine,
harmoniously integrated in the oak, unctuous, and expressing the complexity
offered by the different terroirs in which it was grown.
Didier Belondrade’s belief in the
ageing potential of wines made with the Verdejo grape was growing with each new
vintage; and in the year 2000 this conviction was mirrored in the building of
the winery at La Seca, designed by the architect Vicent Dufos du Rau.
Belondrade Online Shop
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Hoy presentamos un vino que supuso una
revolución en la D.O. Rueda, Belondrade & Lurton.
Vino blanco, 100% Verdejo, de color amarillo
brillante, nariz potente con nota de frutas maduras junto a especias
dulces,cremoso en madera, herbáceo y de rasgos
minerales. En boca es graso, sabroso y fresco. Retro nasal ahumado y acidez
perfecta.
Fermentado y criado con sus lías en barricas de roble francés
de 300 litros. Cada parcela es fermentada y criada por separado. La fermentación se ha desarrollado de manera espontánea
controlada con el 100% de levaduras autóctonas.
Al final de una crianza de 10-12 meses se hace una selección y "assamblage". Como mínimo
permanece seis meses en botella. Producción
media anual de 80.000- 90.000 botellas, 495 magnums (1,5 litros) y entre 70 y
100 doble –
magnums (3 litros)
Primero fue de una copa de verdejo, un vino
fresco, con aromas a heno y un color amarillo pajizo, bajo el fuerte sol de
Andalucía. Y después, un vasto paisaje castellano, unas condiciones climáticas excepcionales y un terruño
de cantos rodados lo que embelesó a Didier
Belondrade para comenzar a pensar que España
le iba robar algo más que el corazón.
En el año
1994 algo cambió
en la región de Rueda. Un
francés, afincado en Nava del Rey, presentó un vino que revolucionó el mercado de los
blancos españoles: Belondrade y Lurton.
Un verdejo fermentado y criado en
barrica sobre sus lías, elegante, integrado, untuoso y que expresa la complejidad que
aportan los diferentes terruños.
La apuesta de Didier Belondrade en el
potencial de envejecimiento de la uva verdejo se hizo aún más patente con la inauguración,
en el año 2000, de una bodega propia en el término
municipal de La Seca (Valladolid), diseñada
por el arquitecto Vicent Dufos du Rau.
Tienda Online Belondrade
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El Diario de Juno
Work Team
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