ADEGA DO MOUCHO
24.9.15
From Ribadavia (Orense) where treixadura grape is
the queen, born "Adega do Moucho" by the hand of Jose Manuel Martinez Juste
(winemaker) and Francisco Garcia Perez (winemaker), lovers of their land whose
concern is reflected in the development of this wine, of which only 3,700 bottles
are produced a luxury.
Made with 90%
of treixadura grapes and 10% contributed by the albariño, loureira, godello and caiño varieties. 13.5% vol. under the
O.D. Ribeiro.
The wine was
cold macerated for 6 hours with 16 ° and performing fermentation aged in oak barrels Alier, Nevers and
Hungarian for 8 months.
Lovely view
with golden yellow hue and a half. Tear fine and dense. Unctuous stirring.
The nose is
complex, clean and elegant, displaying notes of white fruit and yellow bone.
Roasted subtle due to its aging in oak. Floral notes (chamomile) and elegant
aromas of pastries and citrus notes.
In the mouth
it is sweet, not cloying, very fresh, and nothing "simple", showing
excellent acidity and smoothness. Fatty envelope, filling the mouth with
sensations and well integrated wood work together the tasty sensations.
It is long and
"addictive" an aftertaste where fruit and aging notes blend with
subtle citrus and mineral showing an elegant bitter finish.
Really great
wine that will surely improve in the bottle due to its good acidity and
structure that will not be overlooked.
Desde Ribadavia (Orense) donde la uva
treixadura es la reina, nace "Adega do Moucho" de la mano de José Manuel Martínez Juste (enólogo) y Francisco García Pérez (bodeguero),amantes de su tierra cuya inquietud queda
reflejada en la elaboración de este vino, del que sólo
se producen 3.700 botellas, todo un lujo.
Elaborado con un 90% de uva treixadura y un
10% que aportan las variedades albariño,
loureira, godello y caiño . 13,5% vol. bajo la D.O. Ribeiro.
El vino fue macerado en frío durante 6 horas, con fermentación
a 16º
y realizando una crianza en barricas de roble Alier,
Nevers y Húngaro durante 8 meses.
Preciosa vista con tonalidad amarilla y
medio dorado. Lágrima fina y densa. Untuoso en agitación.
En nariz se muestra complejo, limpio y
elegante, desplegando notas de fruta blanca y amarilla de hueso. Sutiles
tostados debido a su paso por barrica. Apuntes florales (camomila) y elegantes
aromas de bollería y notas cítricas.
De boca se muestra goloso, no empalagoso,
bastante fresco, y nada “simple”, mostrando una excelente acidez y untuosidad. Graso y envolvente,
llenándote la boca de sensaciones y con un trabajo de madera bien
integrado que conjunta las sensaciones gustosas.
Es largo y “adictivo” con una retronasal donde las notas de fruta y crianza se mezclan
con sutiles cítricos y minerales mostrando un elegante amargor final.
Realmente un gran vino que seguramente
mejorará
en botella dada su buena acidez y estructura y que no habrá que perder de vista.
El Diario de Juno
Work Team
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